Negatieve rente🏦 ? Minstens 500 euro per jaar besparen

Delen:

Recent kwam in het nieuws dat de ING bank per 1 juli 2021 vanaf 100 duizend euro spaargeld een negatieve rente zal rekenen. De negatieve rente is 0.5% bij de ING bank, wat betekent dat het geld kost om te sparen. Andere banken berekenen soortgelijke rente percentages. Op een bedrag van 100 duizend euro is dat een rente van 500 euro per jaar!

Rente ontvang je via de ING bank tegenwoordig maandelijks (waarschijnlijk ook bij andere banken). Dit betekent logischerwijs dat je die negatieve rente ook maandelijks zult moeten betalen. Indien je 500 euro per jaar deelt door twaalf dan komt dit uit op een bedrag van 42 euro per maand. Banken zijn genoodzaakt negatieve rente te berekenen op spaargeld omdat de Europese Centrale Bank ze kosten in rekening brengt. Het goede nieuws is dat je hiermee niet akkoord hoeft te gaan. Je kunt het betalen van negatieve rente gemakkelijk voorkomen door slim actie te ondernemen!

Lees ook: OPENBANK: TOT 2% RENTE EN TOCH SPAAR IK NU BIJ DE ING 🦁

Hoe kan je negatieve rente voorkomen om minstens 500 euro per jaar te besparen?

Minder dan 100 duizend euro spaargeld

Indien je minder dan 100 duizend euro spaargeld hebt dan hoef je geen negatieve spaarrente te betalen. Dit geldt voor ongeveer 98% van de Nederlanders. Voor de meeste mensen maakt het daarom weinig uit dat er binnenkort negatieve rente betaald zal moeten worden. De gemiddelde hoeveelheid spaargeld van Nederlanders is 40 duizend euro. Het gaat veel meer mensen raken indien de drempel verder verlaagd wordt tot (ver) onder de 100 duizend euro.

Meer dan 100 duizend spaargeld verdelen over meerdere banken

Indien je onder de 100 duizend euro spaargeld blijft bij de ING bank dan hoef je hierover geen negatieve rente te betalen. Indien je echter wel meer dan 100 duizend euro spaargeld hebt dan kan het slim zijn om je spaargeld te verdelen over meerdere banken. Hierbij is het wel belangrijk om te kiezen voor een bank die onder het depositogarantiestelsel valt en ervoor te zorgen dat het unieke verschillende banken zijn. Door hier te klikken kan je controleren of jouw Nederlandse bank onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt.

Gratis online banken alternatieven met een buitenlands depositogarantiestelsel

Andere landen binnen de Europese Unie hebben ook een buitenlands depositogarantiestelsel. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de gratis buitenlandse banken: Openbank (Spanje), N26 (Duitsland) en Vivid (Duitsland). Deze banken bieden allemaal een gratis betaalrekening. Openbank is een positieve uitzondering waarbij het daarnaast ook mogelijk is om een gratis 2% rente spaarrekening te openen. Revolut (Verenigd Koninkrijk) daarentegen valt niet onder het buitenlands depositogarantiestelsel. Ten slotte, is het ook altijd het overwegen waard om spaargeld voor langere tijd vast te zetten bijv. via Raisin vanwege de hogere rentes.



Betaalde Nederlandse banken alternatieven

Indien je liever kiest voor een Nederlandse bank dan is dat ook een mogelijkheid. Je kan daar een extra betaal- en spaarrekening openen om negatieve rente te voorkomen. Het openen van een spaarrekening is vaak enkel mogelijk indien je ook een betaalrekening hebt bij de desbetreffende bank. Het nadeel van een Nederlandse bank is dat er vrijwel altijd kosten verbonden zijn aan zo’n rekening. Dit terwijl er gratis buitenlandse alternatieven zijn. Het voordeel daarentegen is wel dat je hiermee in potentie 500 euro per jaar kunt besparen.

Overweeg wat andere mensen doen volgens de Consumentenbond

De consumentenbond heeft hierover een onderzoek gedaan. Hierbij werden mensen gevraagd wat ze zouden doen met hun spaargeld indien ze een negatieve rente berekend zouden krijgen. De resultaten van het onderzoek zijn als volgt:

Hoe kan je negatieve rente voorkomen om minstens 500 euro per jaar te besparen?
Hoe kan je negatieve rente voorkomen om minstens 500 euro per jaar te besparen? (bron resultaten onderzoek: Consumentenbond)

Mijn mening over de onderzoeksresultaten

Het van de bank halen en thuis bewaren lijkt niet verstandig. Spaargeld wordt steeds minder waard door inflatie. Bovendien kan je het dan niet investeren voor hoger rendement. Naar een andere bank overstappen heeft weinig zin om dat alle banken negatieve rente berekenen (of zullen berekenen). Beleggen daarentegen kan wel slim zijn. Indien je je geld belegt dan is het geen spaargeld meer maar belegd vermogen. Hierdoor geldt op beleggen geen negatieve rente. Het aflossen van de hypotheek kan slim zijn indien je dat liever doet dan beleggen. Zelf kies ik daar niet voor. Ik wil namelijk graag kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Bovendien kan ik in potentie hogere rendementen behalen door te beleggen op de lange termijn. Niets doen lijkt niet verstandig. Hierdoor zul je vermogensrendementsheffing betalen, negatieve rente bij jouw bank, en wordt het geld ook minder waard door inflatie.

De drempel voor het betalen van negatieve rente wordt steeds lager

Bij de ING bank als voorbeeld begonnen ze met instellen van een negatieve rente vanaf 1 miljoen euro. Hierna verlaagden ze de drempel naar 250 duizend euro. Binnenkort (vanaf 1-7-2021) wordt dit verder verlaagd naar 100 duizend euro. Wanneer houdt dit op? Andere banken zijn ook allemaal negatieve rente gaan rekenen vanaf verschillende hoeveelheden aan spaargeld (zie onderstaande overzicht van de Consumentenbond). Het zou mij niet verbazen indien de drempel opnieuw binnen afzienbare tijd verlaagd zal worden. Gelukkig is de Consumentenbond bezig om een limiet in te laten stellen. Hierbij mag de negatieve rente niet onder de 100 duizend euro komen. Laten we hopen dat het ze gaat lukken want het verplaatsen en spreiden van spaargeld is een gedoe!

De drempel voor het betalen van negatieve rente wordt steeds lager
De drempel voor het betalen van negatieve rente wordt steeds lager (bron: Consumentenbond)

Lees ook: WEL OF NIET OVERSTAPPEN VAN ING NAAR NIEUWE INTERNET BANK?

Conclusie negatieve rente betalen bank

Negatieve rente moeten we binnenkort vanaf 100 duizend euro betalen bij de ING. Andere banken zullen waarschijnlijk snel volgen. Het is te hopen dat de Consumentenbond weet te regelen dat de grens niet verder omlaag gaat. Des te lager de grens wordt gezet door banken, des te meer mensen hierdoor geraakt zullen worden. Gelukkig zijn er manieren om alsnog geen negatieve rente te betalen. Deze zijn in deze blog allemaal aan bod gekomen.

Wat ga jij doen als je mogelijkerwijs negatieve rente moet gaan betalen? Ik ben benieuwd! Laat het weten in een reactie onderaan deze blog.


Disclaimer: De door Geldhamster.nl in deze blog verstrekte informatie is geen financieel advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de financiële keuzes die je maakt n.a.v. het lezen van deze blog. Dit blog artikel is geen betaalde promotie blog maar slechts mijn eigen eerlijke mening op basis van mijn eigen ervaringen.

Sommige links in dit blog artikel zijn ‘affiliate’ links waarvoor Geldhamster.nl soms een kleine vergoeding ontvangt. Als je klikt op één van deze links kost het je als bezoeker verder niets extra. Het is een manier om de website van Geldhamster.nl te ondersteunen.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.